Binnenkijken

Voor Gay Jongen draait interieurarchitectuur om mensen. Mensen die zich ergens wél of niet op hun gemak voelen. De plek waar je leeft, woont of werkt bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. En dat besef, maakt dat hij meer dan een goed ontwerp oplevert.

Gay (3 april 1962) is geboren en getogen aan de voet van de Sint-Pietersberg in Maastricht. De keuze voor de opleiding interieurarchitectuur lijkt een vrij logische, daar hij in zijn jeugd zelf al zelf kamers in elkaar timmerde en een grote creativiteit ontwikkelt door veel bezig te zijn met muziek en cabaret. Nadat hij zijn studie aan de academie in Hasselt heeft afgerond, krijgt Gay een baan als chef tekenkamer bij een grote meubel- en standbouwfabriek in Varsseveld. Hij geeft er leiding aan een twintigtal mensen. Alhoewel hij door de burgemeester ‘onmisbaar’ wordt verklaard, moet Gay toch in militaire dienst. Hier tekent hij privé-verbouwingen voor staf en ‘werkt’ als verpleger en chauffeur op een ziekenauto. Na militaire dienst werkt hij achtereenvolgens voor enkele interieur-keukenbedrijven. Een paar jaar later krijgt hij de kans om in Maastricht een keukenzaak over te nemen. Deze bouwt hij in tien jaar tijd uit tot vier winkels met verschillende disciplines: Koken – Baden – Geven – Wonen.

Inmiddels is Gay al 30 jaar aan het werk als interieurarchitect. Zijn eigenzinnige manier van werken vraagt naast vakmanschap en ervaring, vooral mensenkennis en inzicht. Gay kijkt, vraagt en luistert. Hij denkt mee met mensen die hun volledige woning of bedrijf willen verbouwen en herinrichten, maar ook met starters op de woningmarkt die zijn kwaliteit waarderen en met een beperkt budget hun eerste woning smaakvol en functioneel willen inrichten. Deze laatste groep levert hij vaak een doordacht plan dat in fases, als groeiplan, kan worden uitgevoerd.