Binnenkijken

Voor Gay Jongen draait interieurarchitectuur om mensen. Mensen die zich ergens wél of niet op hun gemak voelen. De plek waar je leeft, woont of werkt bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. En dat besef, maakt dat hij meer dan een goed ontwerp oplevert.

Gay (3 april 1962) is geboren en getogen aan de voet van de Sint-Pietersberg in Maastricht. De keuze voor de opleiding interieurarchitectuur lijkt een vrij logische, daar hij in zijn jeugd zelf al zelf kamers in elkaar timmerde en een grote creativiteit ontwikkelt door veel bezig te zijn met muziek en cabaret. Nadat hij zijn studie aan de academie in Hasselt heeft afgerond, krijgt Gay een baan als chef tekenkamer bij een grote meubel- en standbouwfabriek in Varsseveld. Hij geeft er leiding aan een twintigtal mensen. Alhoewel hij door de burgemeester ‘onmisbaar’ wordt verklaard, moet Gay toch in militaire dienst. Hier tekent hij privé-verbouwingen voor staf en ‘werkt’ als verpleger en chauffeur op een ziekenauto. Na militaire dienst werkt hij achtereenvolgens voor enkele interieur-keukenbedrijven. Een paar jaar later krijgt hij de kans om in Maastricht een keukenzaak over te nemen. Deze bouwt hij in tien jaar tijd uit tot vier winkels met verschillende disciplines: Koken – Baden – Geven – Wonen.

Inmiddels is Gay al 30 jaar aan het werk als interieurarchitect. Zijn eigenzinnige manier van werken vraagt naast vakmanschap en ervaring, vooral mensenkennis en inzicht. Gay kijkt, vraagt en luistert. Hij denkt mee met mensen die hun volledige woning of bedrijf willen verbouwen en herinrichten, maar ook met starters op de woningmarkt die zijn kwaliteit waarderen en met een beperkt budget hun eerste woning smaakvol en functioneel willen inrichten. Deze laatste groep levert hij vaak een doordacht plan dat in fases, als groeiplan, kan worden uitgevoerd.

Gay Jongen

“De basis van een goed ontwerp, zijn de eerste twee weloverwogen strepen op papier”

“Het beste ontwerp behoeft geen alternatief. Dat kan arrogant overkomen, maar zo bedoel ik het zeker niet. Ik ben erg kritisch op mezelf en kritisch op de mensen met wie ik samenwerk. Alleen het beste is goed genoeg. Standaarden ken ik niet.” Een vraag benadert hij bij voorkeur integraal. “Ik denk nooit vanuit losse elementen, zoals een meubelstuk, maar kijk altijd naar het totaal. Ik blijf op zoek naar de zogenaamde rode draad.”

Gay denkt mee met mensen die hun volledige woning of bedrijf willen verbouwen en herinrichten, maar ook met starters op de woningmarkt die zijn kwaliteit waarderen en met een beperkt budget hun eerste woning smaakvol en functioneel willen inrichten. “In tegenstelling tot veel andere interieur architecten draag ik, na goedkeuring van het ontwerp, op verzoek samen met mijn team persoonlijk zorg voor de uitvoering. Dit tot in details.”

Team

Roel
Roel is gek op mooie ‘spullen’. Na zijn opleidingen MTS bouwkunde en HBO produktvormgeving werkt Roel enkele jaren bij een Maastrichtse keukenontwerper en een designmeubelzaak in het noorden van Limburg. In 2006 start hij bij Gay Jongen om er zijn kennis te kunnen verbreden en verdiepen. Roel: “Omdat wij in alle disciplines binnen het vlak van interieur- en exterieur onze klanten kunnen bedienen, ontstaan vaak totaal concepten, in fases of in één keer, met een rode draad die een verrassend passende totaal sfeer tot gevolg heeft.” Het meest opmerkelijke dat hij bij Gay heeft meegemaakt zijn grote projecten in het buitenland.

“Zo herinner ik me nog het transport van een enorme kroonluchter naar Zuid-Frankrijk”

Helma
Door haar jarenlange ervaring op het gebied van het bank- en verzekeringswezen, is Helma naast Gay’s administratieve duizendpoot tevens vakkundig aanspreekpunt in de studio. Helma:”De eerste kennismaking met nieuwe klanten is erg belangrijk. Vaak groeit zo’n eerste bezoek aan de studio uit tot een intensieve samenwerking met Gay Jongen.”

“Je merkt dat klanten onze betrokkenheid erg waarderen”