Woonhuis/badkamer Dohmen

“Alles is functioneel en mooi tegelijk”

Nicole Dohmen en haar man Richard droomden in hun jonge jaren weg bij het zien van de stijlvolle winkels en interieurs van Gay Jongen. In 2000 werd hun droom werkelijkheid toen ze hun woning in Bunde betrokken en Gay inschakelde om hen te helpen bij de inrichting. Samen kwamen ze tot een perfecte indeling en sfeer. Een woonomgeving waar ze nog iedere dag gelukkig van worden.

Moeilijke hoekjes
“We hadden er wat voor over om het huis hélemaal naar onze zin te maken en gingen vol goede moed zelf aan de slag. We liepen al snel tegen allerlei dingen aan, waar we zelf geen raad mee wisten,” vertelt Nicole. “De zitruimte was bijvoorbeeld heel onpraktisch. We wonnen advies in – in eerste instantie niet bij Gay Jongen – maar moeilijke hoekjes bleven moeilijke hoekjes. Aan het schuiven met meubels kwam geen einde. Toen besloten we: het moet anders! We spraken af met Gay. Hij kwam bij ons thuis en was meteen geïnteresseerd in óns; in wat we deden, hoe we leefden en wat we wilden. Hij luisterde tenminste echt. Dat voelde heel prettig. Uit zijn plan bleek ook dat hij daadwerkelijk geluisterd had. Wij douchen bijvoorbeeld meer dan dat we badderen. Tot onze verbazing tekende de vorige architect een kleinere douche dan we hadden. Zoiets is bij Gay Jongen ondenkbaar.”

Smaken verschillen
Nicole vervolgt: “Mijn man en ik hebben een totaal andere smaak. We komen moeilijk tot iets gezamenlijks. Gay wist daar perfect mee om te gaan. Hij beperkte onze keuzes en hielp ons buiten de kaders te denken door eenvoudige ingrepen en met tijdloos materiaal te werken. Op iedere afspraak volgde snel een volgende waarbij hij met iets kwam. Zo hield hij de vaart erin. Zijn aanstekelijke humor maakte het stoeien over al die persoonlijke keuzes bovendien een stuk aangenamer.”

“Voor mij is het belangrijk dat onze meiden en ik ons hier prettig voelen”

Goed voorbeeld doet volgen
Nicole en Richard zijn nog elke dag gelukkig met de keuzes die ze samen met Gay gemaakt hebben. Nicole: “Richard is druk en veel weg. Ik ben veel thuis. Voor mij is het belangrijk dat onze meiden en ik ons hier prettig voelen. Alles is functioneel en mooi tegelijk. Grappig genoeg zie ik in mijn omgeving ook steeds meer vrienden en familie overstag gaan. Zelfs een sceptische vriendin die altijd riep: ‘dat kun je toch zeker zélf!’, heeft nu de meerwaarde van Gay ervaren.

Badkamer Dohmen 2 Badkamer Dohmen 1

Ontwerp badkamer

Gay: “Voordat ik startte aan het schetsen van de badkamer, heb ik de wensen van de familie Dohmen in kaart gebracht. Alhoewel er veel door het gezin wordt gedoucht, wilden de drie dames geen afscheid nemen van het bad. Beide wensen moesten vertaald worden naar een ruimte die zeer lastig bleek; schuine daken, vreemde hoeken en ramen op lastige plekken. Hoe kon ik hier hun wensen realiseren en tegelijkertijd de eenheid bewaken? Ik daagde mezelf uit ruimtelijkheid te creëren.

Ik tekende een zwevend wastafelmeubel met daarboven een spiegel van wand tot wand. Eronder kwam een sokkel die doorloopt in een bad dat deels is ingebouwd en deels is opgebouwd (een uniek exemplaar). Dit bad is weer gekoppeld aan het podium waar toilet en douche gecombineerd zijn in een nis. De nis is met glazen deuren is af te sluiten.

Door doordachte keuzes te maken voor bepaalde materialen en de losse elementen aan elkaar te koppelen, ontstaat in deze badkamer een rustige basis. Je hebt hierdoor geen last meer van de schuine hoeken en onregelmatigheden. Ik durf dit wel een van m’n meest geslaagde badkamerontwerpen te noemen. Simpelweg omdat het me is gelukt om alle wensen te vertalen naar een schijnbaar onmogelijk ruimte.”