Nieuwbouw Koelewijn

“Gay heeft ons gedwongen kritisch na te denken over hoe we leven en hoe we ons bewegen in huis”

In juni volgend jaar wordt de nieuwbouwwoning van Klaas en Marije Koelewijn en dochter Noor (6) opgeleverd. Gay Jongen hielp ze met het maken van interieurkeuzes, nog voor de eerste paal de grond in ging. De bouwkavel ligt één straat verwijderd van hun huidige huis in de Maastrichtse wijk Vroendaal. Klaas: “Eigenlijk wonen we hier prima, maar toen ik hoorde van het nieuwbouwproject op een veld achter ons huis, was ik direct geïnteresseerd.”

Veel vragen
“Onze aannemer wilde ruim van te voren weten waar de aansluitingen van de keuken moesten komen. Dat maakte dat het keukenontwerp onze eerste prioriteit kreeg. We klopten hiervoor in maart bij Gay Jongen aan”, herinnert Marije zich. “Gay wilde precies weten welke rol de keuken in ons leven speelt en stelde ons vragen als: ‘Wat is je dagelijkse routine? Hoe beweeg je je in de keuken? Kook je alleen of met veel mensen?’. Hij vroeg ook naar zaken die niet direct met de keuken te maken hebben: ‘Waar breng je in huis de meeste tijd door? Lezen jullie veel? Hoe doe je de was?’. En hij betrok onze dochter Noor in het gesprek. Ze vertelde hem wat zij belangrijk vindt in het huis.”

“Het viel ons op dat Gay goed luistert”, gaat Klaas verder. “Hij nam de tijd, zodat we elkaar beter leerden kennen. Na drie gesprekken besloten we samen te gaan werken. Niet alleen voor de keuken, maar voor de hele benedenverdieping. Het totaalplaatje.”

Twee tafels
Het is niet de eerste keer dat Klaas en Marije een nieuwbouwwoning betrekken. Zes jaar geleden waren ze ook de eerste bewoners van hun huidige huis. “Uiteraard hebben we geleerd van de eerste keer. Veel blijft hetzelfde, maar de indeling wordt meer gericht op hoe we leven. Gay heeft ons gedwongen kritisch na te denken over hoe we leven en hoe we ons bewegen in huis. De enorme zithoek in ons huidige huis wordt nu nauwelijks gebruikt. Omdat we meestal aan de eettafel zitten, beseffen we nu dat we die in het nieuwe huis centraal moeten stellen. Dat doen we door de oorspronkelijk geplande berging te schrappen om een grote leefkeuken te realiseren. Gay nam twee tafels op in het ontwerp. Eén van twee meter in de keuken en één van drie meter in de woonkamer. We kunnen ze zelfs aan elkaar schuiven als we een keer een grote groep gasten hebben.” Klaas voegt daaraan toe: “We wilden zo veel mogelijk meubels hergebruiken. Gay heeft daar in zijn ontwerp rekening mee gehouden. Hij verraste ons met het idee om een lamp uit mijn kantoor boven het kookeiland te hangen.”

Met andere ogen
“Voordat de bouw is gestart, heb je nog alle mogelijkheden om muren, deuren en aansluitingen te verplaatsen. Het al in zo’n vroeg stadium betrekken van een interieurarchitect kan ik iedereen aanraden. Iemand als Gay kijkt met hele andere ogen naar een plattegrond. Hij zag bij ons bijvoorbeeld meteen dat de muur in de slaapkamer te smal is voor een standaard kledingkast. Die muur wordt nu tien centimeter breder.” Hiervoor hoefde het stel geen meerkosten te betalen, want de aannemer besloot deze aanpassing door te voeren in alle huizen van dit type. Marije: “Uiteindelijk heeft Gay elke verdieping aangepast om er het maximale uit te halen. Ook maakte hij een ontwerp voor de badkamer die de aannemer gaat uitvoeren. We krijgen nu een huis dat helemaal is toegespitst op onze manier van leven.”

“Het al in zo’n vroeg stadium betrekken van een interieurarchitect kan ik iedereen aanraden. Gay kijkt met hele andere ogen naar zo’n plattegrond”