Appartement Souren

“Ik zag in dat ik nu de kans had om het helemaal te doen zoals ík het wil”

“Begeleid je ook starters?”, was het eerste dat Claire Souren (33) vroeg aan Gay Jongen. Ze kende de studio met mooie spullen in de Rechtstraat wel, maar wist niet echt wat ze kon verwachten. “Natuurlijk, graag zelfs!”, antwoordde Gay. Het was het begin van een samenwerking op weg naar de ideale inrichting voor haar appartement.

Drie maanden geleden kreeg Claire de sleutel van het appartement in Maastricht. “De stijl van Gay Jongen sprak mij altijd al aan. Ik voelde wel een drempel om binnen te lopen, maar ik dacht: ach, vragen kan altijd. Ik raakte met Gay aan de praat en al snel begon hij te schetsen. Er was meteen een klik. Eigenlijk kwam ik binnen met het idee het appartement een klein beetje op te plussen. Maar toen ik de eerste tekeningen van Gay zag, viel ik voor zijn rigoureuzere plan, een totaalaanpak. Ik zag in dat ik nu de kans had om het helemaal te doen zoals ík het wil. Niet denken ‘wat als je het moet verkopen’ of ‘wat als…’. Je weet toch niet hoe het leven loopt. Achteraf is het de beste beslissing die ik kon nemen.”

Claire Souren

Eyeopener
Gay ontwierp het volledige appartement en plaatste er een keuken. De grootste transformatie in het appartement van 75 vierkante meter is het weghalen van de hal. Claire: “Gay zei: ‘Eigenlijk gek dat je binnenkomt via de gemeenschappelijke hal en dan wéér in een hal staat.’ Voor hem was dat ook een eyeopener. Door de hal weg te halen, hadden we opeens heel veel ruimte. Zelf was ik daar nooit op gekomen.” Ook de logeerkamer werd opgeofferd. Dit bood plek voor een grote eettafel om samen met vrienden aan te eten en aan te werken. Claire lacht: “Ik maakte de tafel zelf van een salontafel en de poten van een keukentafel.” Het werd de zogenaamde ‘goede fout’ die elk interieur volgens Gay moet bevatten, en die een ruimte ziel geeft. “Het hout geeft veel warmte in combinatie met het grijs, zwart en wit. Met Gay zocht ik vier stoelen uit, waarvan ik er twee ook op het balkon kan gebruiken.”

Claire Souren

Briefjes
“Om de sfeer te bepalen, vroeg Gay me plaatjes te verzamelen van wat ik mooi vond. Ik zocht foto’s op internet, maar ook van mijn vorige woning in Den Bosch, een loft. Qua vloer twijfelde ik heel lang tussen hout en beton. Gay was een voorstander van beton. Ik ben bij 3///KAP gaan kijken naar de gevlinderde betonnen vloer. Toch vond ik het moeilijk voor te stellen hoe het er bij mij zou uitzien. De vloer was een grote hap uit mijn budget. Ik kon me daarmee geen misser veroorloven. Ik vond de keuze zó moeilijk, dat ik uiteindelijk twee briefjes in een hoed gedaan en er blind één heb getrokken: ik trok ‘beton’. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Gay had gelijk.”

“Er komt zoveel op je af. Ik had echt het gevoel dat ik dingen aan Gay kon overlaten”

Betrokken
“Gay is betrokken en kan heel snel schakelen. Hij zit vol met geniale ideeën en wist mijn woonstijl perfect in te schatten. Hij heeft er echt kijk op. Zo overtuigde hij mij om bij het witte keukenblok, zwarte kastjes te nemen. Ik was eerst huiverig, maar het werkt gewoon. Ik vond het hele traject ontzettend leuk. Van het eerste gesprek tot en met de finetuning. Tijdens de verbouwing kwam Gay af en toe kijken. Bijvoorbeeld om te adviseren over de aansluitpunten. Er komt zoveel op je af. Ik had echt het gevoel dat ik dingen aan hem kon overlaten. Er moeten nog gordijnen komen en iets aan de muur, maar ik heb nu een perfecte basis waarop ik kan voortborduren.”